Mnoho lékařů doporučuje kojit dítě maximální rok či dva, což je v rozporu se zájmy dítěte

Kojení je předmětem mnoha debat a diskusí. Častým názorem mezi lékaři a tím pádem i laickou veřejností je, že kojit (plně či částečně) dítě by se mělo prvních několik měsíců života, nejvýše tak rok. Je to správně?

Lékaři často tvrdí, že kojení dítěte staršího než-li jeden rok, má pro dítě v podstatě jen psychologický efekt v podobě fyzického kontaktu s matkou, jak se například přesvědčila aktérka v článku [1]. Mnoho lékařu dokonce doporučuje v šesti měsících dítěte přejít z mateřského mléka na mléko umělé. V naší společnosti se tak nějak obecně předpokládá, že průměrné dítě bude kojené maximální první rok až dva svého života, což je docela velká chyba. Mateřské mléko je totiž to nejlepší, co může dítě dostat, protože je "vyrobeno" přesně na míru daného dítěte.

Matka je v průběhu těhotenství naprogramována dle okolního prostředí (dostatek živin, dostatek slunečního svitu, typické složení přijímané potravy) tak, aby dítě po příchodu na svět dostávalo maximálně vhodné mléko. Proto je toto mléko naprosto fantastické pro další rozvoj dítěte, a to není omezeno věkem dítěte. To pochopili i indiánské kmeny, u kterých je/bylo naprosto běžné, že děti byly kojeny deset i více let. Mateřské mléko bylo s růstem dítěte doplňováno klasickými potravinami, ale až do oněch deseti či patnácti let nebylo vypuštěno, což je obrovský kontrast oproti aktuálním praktikám.

Matky jsou sociálními tlaky tlačeny do toho, že kojit několikaroční dítě je prostě "divné", takže to ve velké většině případů nepraktikují a pokud ano, tak si koledují o označení "biomatka", zařazení do druhého sociálního výkonnostního koše (jinak řečeno, je na ně pohlíženo jako na excentrické případy, které se vymykají systému).

Jak údajně tvrdil lékař z článku [1], tak přece:

 Jeden rok je až až, protože potom už mateřské mléko dítěti výživově prakticky nic neposkytuje.

Zajímavá myšlenka, které ukazuje zkostnatělost vzdělání českého lékaře. Český lékař totiž ignoruje (a v některých jiných lékařských tématech i záměrně překrucuje) fakta. Podrobme dané tvrzení konfrontaci s následujícím obrázkem.

Myslím, že není třeba dalších slov. Vhodně doplněné mateřské mléko je pro dítě nepochybně přínosem klidně deset let. Je s podivem, že na několika stránkách praktických lékařů lze najít radu:

V kojení s postupně převládajícím příkrmem lze pokračovat až do 2 let věku dítěte.

Proč do dvou let? Proč zrovna tato hranice? Toto jen ukazuje další aspekt určité omezenosti českého lékařství potažmo některých českých lékařů.

Reference

[1] - http://ona.idnes.cz/jak-dlouho-kojit-02r-/deti.aspx?c=A120924_120655_deti_job

Autor: Martin Rotter | úterý 26.5.2015 8:33 | karma článku: 18,33 | přečteno: 2482x
  • Další články autora

Martin Rotter

Češi by měli být vzteklí!

29.8.2022 v 12:35 | Karma: 35,37

Martin Rotter

Mýty kolem e-Receptů

25.6.2017 v 9:28 | Karma: 36,77
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3115x
Programátor, rodič a kriticky myslící člověk.

Můj web