Osm smrtelných hříchů - větičky z díla

8. 11. 2016 20:43:38
Konrad Lorenz je znám především jako brilantní zoolog, ale já si oblíbil jeho knihu Osm smrtelných hříchů, protože má obrovský filosofický přesah. Zde je několik úryvků z knihy, kterou jsem přečetl takřka jedním hltem.

Důsledky přepychu, k němuž vede bludný kruh stoupající nabídky a poptávky, dříve či později zruinují západní svět, zejména Spojené státy. Národy Západu nakonec nebudou schopny obstát v soutěži s národy Východu, méně zhýčkanými a zdravějšími. Kapitalističtí držitelé se drží stále stejné krátkozraké politiky: odměňují spotřebitele vyšší „životní úrovní“ za to, že pokračují v nervy drásající a krevní tlak zvyšující soutěži se svými bližními.

Přáni vyhnout se utrpení znamená odloučení od podstatné složky lidského života.

Nepochybně to bývá utrpení, které často velmi pozitivně formuje lidský charakter, stejně tak jako jej ale může znetvořit.

Schopnost zastarat, která je do zboží přímo vestavěna, je důležitým faktorem v módních trendech šatů a modelů aut.

Tesat do kamene, jakožto jedna z největších zrůdností moderního tržního paradigmatu.

Spousty mladých zaujímají dnes nepřátelský postoj vůči společnosti a vůči svým rodičům. Přes tento postoj považují za samozřejmé, že je budou společnost i rodiče vydržovat. To je projev nereflektované infantility.

Sledujeme-li pozorně všechno to, co se v současném světě děje, těžko můžeme odporovat věřícímu, kterému připadá, že nastala vláda Antikristova.

Rychlost vývoje, jakou vnutila dnešní kultuře technologie, působí, že velká část tradičních hodnot, stále respektovaných jednou generací, je kritickou mládeží považována právem za zastaralou.

Zde musím nesouhlasit. Právě velká rychlost vývoje nutí současné mladé lidi velkou část dříve tradičních hodnot považovat za zastaralé, ale NEprávem. Velká část dříve tradičních hodnot byla kolébkou inteligentního a čestného člověka.

Dnešní mládež má však pro své pokusy o vymýcení rodičovské kultury ještě jiné důvody. Všechny ty změny, kterým podléhá struktura rodiny pod tlakem rostoucí technizace lidské společnosti, oslabují svazky mezi rodiči a dětmi.

Právě, když bychom ty svazky potřebovali posilnit...

V naší současné západní civilizaci s jejím hromadným životem, s pustošením přírody, sebeničivou honbou za penězi při naprosté slepotě vůči hodnotám, s děsivým citovým zbídačením a s ohlupujícím poklonkováním poučkám má zásada „Nic nenapodobovat!“ očividně své oprávnění; bohužel se však přitom zapomíná i na hlubokou pravdu a moudrost, která je naší kultuře stále ještě vlastní.

Psychiatr Artistide Esser, odborník v této oblasti, ukázal, že kromě nudy, o které se mluvilo v 5. kapitole, je to především touha patřit do nějaké skupiny, která přivádí k drogám stále větší počet mladých lidí.

Dnešními sdělovacími prostředky, novinami, rozhlasem, televizí, lze libovolné učení šířit poměrně snadno, a tak se něco, co není než nepotvrzenou vědeckou hypotézou, snadno stane nejen převládajícím vědeckým názorem, ale ovládne i veřejné mínění.

Je nespornou etickou pravdou, že všichni lidé mají právo na rovné šance vlastního vývoje.

A toto je zcela nepopíratelný axiom ZDRAVÉ společnosti. To, že tento axiom celá západní společnost svým konáním nejenže ignoruje ale přímo jedná proti němu, je největší ostudou a porážkou celého lidstva.

My, údajně svobodní, civilizovaní lidé Západu, si už ani neuvědomujeme, do jaké míry jsme manipulováni komerčními rozhodnutími velkovýrobců.

Jsme ovlivňování zcela zásadně. Naše myšlení je vlastněno korporacemi, bohužel.

Ale zahazování sotva použitého zboží jen aby bylo možno koupit nové, lavinovitý vzrůst výroby a spotřeby, to je prokazatelně stupidní a prokazatelně špatné – v etickém smyslu. Řemeslná práce je průmyslovou konkurencí likvidována, drobní zemědělci a podnikatelé neobstojí a my všichni jsme nuceni polykat potraviny a oblékat šaty, které nám velkovýroba předkládá jako nejlepší na světě. A co je nejhorší, díky soustavnému podmiňování ani nepozorujeme, že jsme manipulováni.

Nejúčinnějším způsobem manipulování velkými masami je sjednocení jejich požadavků pomocí módy.

Je však alespoň jasné, co máme proti atomové bombě dělat; nesmíme ji shazovat a ani vyrábět. Nebude snadné toho dosáhnout, neboť kolektivní stupidita lidstva dosahuje neuvěřitelných rozměrů.

Kniha to byla útlá počtem stran, ale dalekosáhlá počtem a kvalitou myšlenek.

Autor: Martin Rotter | úterý 8.11.2016 20:43 | karma článku: 16.50 | přečteno: 460x

Další články blogera

Martin Rotter

Češi by měli být vzteklí!

Tak si tu právě čtu Kovandův komentář. V šílených zprávách posledních pár měsíců se ukazuje, že naše země a lidé v ní se dočista zbláznili.

29.8.2022 v 12:35 | Karma článku: 35.31 | Přečteno: 1335 | Diskuse

Martin Rotter

Plné očkování proti COVIDu zvyšuje vaše šance onemocnět

Je to trošku paradox, nebo se možná jedná o selhání proočkovací lobby či obojí. Oficiální COVIDová statistika v ČR hovoří jasně. Čím více jehel proti COVIDu dostanete, tím větší šance, že onemocníte. Dobré, že?

25.8.2022 v 9:25 | Karma článku: 20.26 | Přečteno: 632 | Diskuse

Martin Rotter

4 očkované děti onemocněly COVIDem, nebo ne?

Jdu na přehled nakažených za uplynulý týden a koukám na tu tabulku. Buď tabulce špatně rozumím nebo patrně došlo k zázraku biblických rozměru!

22.12.2021 v 12:37 | Karma článku: 13.36 | Přečteno: 372 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Jaroslav Herda

"Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře", napsal Jiří Paroubek.

"Na celé čáře" považuji za hodnocení přinejmenším zavádějící či matoucí. Rozhodně nevhodné v tomto případě.

19.3.2024 v 7:38 | Karma článku: 12.81 | Přečteno: 154 | Diskuse

Martin Irein

Dlouhý den

Erlan sedí na kožené sedačce v sekretariátu ředitele jedné firmy. Je osm hodin ráno a on doufá, že si ředitel najde ve svém nabitém programu na něj čas.

18.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 8.87 | Přečteno: 214 | Diskuse

Alena Bures

Recenze: Jana Slaninová - Sex, prachy a potíže

Černá holka, narozená bílým rodičům. A k tomu reálie socialistické Prahy. Inu, tady se dají tušit problémy. Nebude jich málo, stejně jako toho ostatního z názvu...

18.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 7.03 | Přečteno: 302 | Diskuse

Alena Bures

Dvojrecenze: Maryla Adamcová - Krycí jméno Hortenzie + Hra tety Hortenzie

Vy neznáte majora Smithe? To máte ale smůlu... Nebo štěstí? Jak se to vezme. Tenhle typan a tulák po mezihvězdných dálkách stojí za poznání. Ovšem je otázkou, zda známost s ním není další z potíží, které major řeší (a způsobuje)

18.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 910 |
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3114

Programátor, rodič a kriticky myslící člověk.

Můj web

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...