Mýty kolem e-Receptů

e-Recepty jsou opředeny mnoha mýty. Lékarnící nejsou tou ohroženou skupinou, jsou to lékaři. Jak to vím? Jsem programátor, který e-Recept implementuje do software pro lékaře.

Znám tak mnoho údajů a faktů kolem e-Receptu u nás.

e-Recept jako takový

Předně je třeba říct, že rozhraní e-Receptu jako takové v současné době funguje dobře a služby, které nabízí, mají rozumný charakter, přičemž zároveň je celé rozhraní relativně kompaktní a jednoduché (pro programátora).

Zkrátka lékař má možnost vytvořit/změnit/zrušit recept, případně si nechat stáhnout seznam všech receptů, které on sám předepsal (částečně novinka od července) nebo případně si může lékař nechat vypsat seznam všech výdejek receptů (částečně novinka od července), které předepsal. Výdejka je souhrn o tom, kdy a kdo vydal pacientovi léky z toho daného e-Receptu.

Doktor může nechat e-Recept odeslat SMS či e-mailem pacientovi, nic se nemusí tisknout. Dle programátorských zkušeností je rozhraní docela rychlé, vytvoření receptu trvá typicky pod 2 sekundy.

Dva systémy e-Receptů

Už nějakou dobu je nasazen sytém e-Receptů, který pro stát za X stovek milionů vypracovala nejmenovaná firma. Jenže se ukázalo, že stát neumí ani zadat jednu blbou zakázku, co bych zvládl i já. Prostě si neošetřili vhodný přístup k naprogramovanému rozhraní, nemohli by ho sami opravovat, spravovat a řídit, případně předat někomu jinému ke správě.

Takže se hotové a relativně funkční řešení za X melounů zahodí!!! Což se stane v červenci/srpnu. A následně se za X stovek melounů koupí nové řešení (což už se stalo), které se v červenci aktivuje. Už je v testovací fázi. Takže všechny lékárny budou mít aktualizaci svého software na "nový e-Recept". Je to vtipné, že už vlastně bude druhý e-Recept, aniž by došlo k faktickému obecnému používání té první verze, která bude zaříznutá v červenci.

Postup registrace a zprovoznění e-Receptu pro lékaře

A tady začíná masakr. Postup zprovoznění e-Receptu je naprosto chaoticky a katastrofálně složitý pro uživatele, tedy lékaře. Navíc mnoho (!!) lékařů má s PC velmi chabé znalosti a mnoho věcí prostě neví. Ve finále budeme toto téměř pro každého klienta/lékaře řešit my, SW firmy.

Předem řeknu jednu skutečnost. Lékař od SÚKLu po žádosti o zapojení do e-Receptu nedostane jen JEDNU sadu přihlašovacích údajů (jméno/heslo), ale hned 4 dvojice přihlašovacích údajů jméno/heslo!! Masakr, že?? Průměrný český doktor před důchodem, který použije PC tak na odeslání dávek pojišťovně, dostane 4 sady přihlašovacích údajů!!! Česká vláda je úplně MIMO!!! Doktor kolikrát nezvládne ani JEDNU sadu údajů! A to říkám jako programátor, který má 4 kolegy od podpory vedle v kanclu a slyší ty problémy každý den!!!!

PC gramotnost lékařů je MIZIVÁ.

Navíc to není všechno. Doktor se musí seznamit s administrátorským webovým rozhraním SÚKLu, které navrhoval nějaký (pardón) idiot! Je to zbytečně složité i pro mě (a to jsem VELMI zdatný s PC, extrémně zdatný). Spousta kolonek, navíc pokaždé jiné kolonky v závislosti na použité sadě údajů k příhlášení do administrace (jsou tam ty sady DVĚ!!!). Doktor musí nastavit několik spíše technických údajů a musí si VYGENEROVAT PŘÍSTUPOVÝ CERTIFIKÁT a následně ho VYEXPORTOVAT a následně nastavit do svého programu, přes který vytváří e-Recept. TOTO nejde automatizovat.

Navíc každý lékař musí mít taktéž kvalifikovaný certifikát, ale ten už nejspíš z jiných důvodů už téměř každý má.

Zatím to žádný doktor od nás samostatně nezvládl. Je to složité, složité a složité!!!!

Přístup státu jako zadavatele je diletantský a úplně ignoruje stav a kompetence českých doktorů. Ti to vědí a jsou to tedy právě doktoři, kdo si mají primárně právo stěžovat na e-Recept a jeho zrůdnost, ale lékárnící toto museli absolvovat taky. Tam je nicméně podle zkušenosti schopnost práce s PC na lepší úrovni.

Autor: Martin Rotter | neděle 25.6.2017 9:28 | karma článku: 36,77 | přečteno: 4646x
  • Další články autora

Martin Rotter

Češi by měli být vzteklí!

29.8.2022 v 12:35 | Karma: 35,37
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3115x
Programátor, rodič a kriticky myslící člověk.

Můj web