Martin Rotter

Zpravodaj o nežádoucích účincích očkování za rok 2014

4. 06. 2015 9:54:10
SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) vydal zpravodaj o nežádoucích účincích o očkování zaznamenaných v předešlém roce. Pojďme do něj nakouknout a podrobit jej rozboru.

Zpravodaj (viz dokument [1]) nabízí kompletní přehled nahlášených nežádoucích účinků vakcín za rok 2014. Dokument uvádí, že za rok 2014 bylo nahlášeno celkem 794 případů výskytu nežádoucích účinků. Povzbudivý je fakt, že číslo nahlášených NÚ neustále roste, což indikuje vyšší míru uvědomění mezi rodiči, správně mezi rodiči.

Lékaři totiž velice často odkládají nahlášení NÚ s odůvodněním, že "to není z očkování" a často by NÚ vůbec nehlásili, nebýt tlaku od rodičů.

Předně je třeba si uvědomit jednu věc. Čísla v uvedeném zpravodaji nejsou úplná, nereflektují realitu. Samotný SÚKL, ale i další zdravotnická esa (viz například stránka [2]) uvádějí, že prohlášenost NÚ vakcín je asi kolem 3% skutečného stavu, zaznívají dokonce názory, že může být ještě nižší. To znamená, že drtivá většina výskytů NÚ nemusí být nahlášena, eviduje se jen špička ledovce.

Dá se tedy očekávat, že místo 794 případů pravděpodobně nastalo až kolem 26 500 případů! Bylo nahlášeno 633 kritických případů, tedy v reálu to může být i 21 000 závažných komplikací po aplikaci vakcíny!

Ročně se v ČR narodí asi 100 000 dětí a jen dětem do 3 let se každý rok aplikuje asi 600 000 vakcín. Vzhledem k tomu, že z 600 000 vakcín jich dle předchozího odstavce až 21 000 způsobí závažné zdravotní riziko, tak šance, že ta daná injekce ja ta "špatná", je 21 000 / 600 000, tedy 0.035 (3.5%). Každé dítě dostane celkem 6 injekcí (první tři roky života). Uvažujme, že se podání injekce, které způsobí závažné NÚ, řídí binomickým rozdělením. Pak by pravděpodobnost, že každé dítě dostane z těch 6ti injekcí alespoň jednu tu, která u něj způsobí závažný NÚ, byla 0.192, tedy 19.2%. * To jsou velice zajímavá čísla, která v příbalových letácích rozhodně nenajdete. Vezměme ale také v potaz, že je možno hlásit už jen pouhé podezření na výskyt daného NÚ v souvislosti s vakcínou, což ale v konečném důsledku nehraje velkou roli, protože lékaři nejsou úzkostliví a většinou se hlásí "očividné" věci, tedy ty, kde je velice úzká časová souvislost mezi očkováním a daným zdravotním problémem.

* Vzhledem k tomu, že se dá předpokládat, že výskyt NÚ u dítěte po první dávce injekce ovlivňuje pravděpodobnost výskytu NÚ u dalších dávek, tak použití binomického rozdělení nemusí dávat zcela smysl, ale dá se očekávat, že čísla, která toto rozdělení dává, jsou optimistická, protože ve skutečnosti by výskyt NÚ pravděpodobnost dalšího NÚ nepochybně zvyšoval.

Bylo nahlášeno celkem 195 případů NÚ po podání hexavalentních vakcín (Infanrix Hexa či Hexacima), z toho 174 bylo označeno za závažné. Jeden případ byl dokonce fatální. Po podání hexavalentní vakcíny zemřel chlapec, a to v tentýž den. Oficiální důvod smrti? SIDS. Jinak řečeno, doktor na pitevně nezjistil, proč vlastně dítě zemřelo. Šarže Infarixu Hexa byla dočasně stažena, ale následně opět nasazena. Údajně nebyla prokázána příčínná souvislosti mezi vakcínou a smrtí. Dodávám, že v současně době neexistují (!!!) prostředky na to, jak prokázat příčinnou souvislost mezi vakcinací a zdravotní komplikací, což této situaci přidává na absurditě. A vězte, že rodina určitě nedostane žádnou náhradu škody z nějaké fondu, protože takový fond ještě nebyl ani založen (ačkoliv o něm mnozí, včetně pana Chlíbka, básní už rok) a také protože uznávání příspěvků postiženým z takového fondu bude určitě podmíněno prokázáním příčinné souvislosti, takže opět jeden velký vtip.

Představte si, že máte zcela zdravé dítě, dopoledne jej naočkujete a odpoledne držíte v ruce mrtvolu? To je hrůzná představa. Očividný podíl očkování na smrti nelze v tomto případě pomíjet.

Zpravodaj uvádí, že ročně na SIDS zemře v ČR 20 dětí. Tedy 20krát více, než počet dětí, který na SIDS zemře v souvislosti s očkováním. Kolik z těchto dětí bylo také v úzké časové souvislosti se smrtí očkováno? Podhlášenost NÚ indikuje, že jich může být hodně.

Kapitolou samou pro sebe jsou neurologické NÚ. Typická situace, kterou znám z okolí, je ta, že zkrátka máte zdravé dítě, které se zrovna začalo plazit, pěkné celou noc spinká, pravidělně jí a pije či brebentí a žvatlá celý den. Přijde očkování a bum! Dítě se přestává ze dne na den plazit, bum! Dítě se v noci co půl hodiny budí (případ přímo z mého okolí), bum! Dítě je apatické, má záchvaty, bum! Dítě nastupuje regresní směr vývoje, bum!

Opoždění vývoje nastalo v 27 případech. Sám zpravodaj říká, že dosud neexistuje (!!) literatura, která by dostatečně popisovala možné regresy na mentální úrovni ve spojitosti s očkováním, zdá se tedy, že ani oběti NÚ s postižením mentálního subsystému by nebyly odškodňovány .

Zpravodaj také potvrzuje známý fakt, že kombinace Infanrixu Hexa s Prevenarem zkrátka a jistě zvyšuje (a údajně velmi) rizika NÚ. Přesto někteří lékaři tuto kombinaci běžně aplikují a vědomě tak ohrožují zdraví a životy svých dětských pacientů. Je mi blivno.

Reference

[1] http://www.sukl.cz/file/80501_1_1/download/
[2] http://www.tribune.cz/clanek/35530-podhlasenost-nezadoucich-ucinku-po-aplikaci-vakcin

OPRAVA: Provedena oprava statistického výpočtu.

Autor: Martin Rotter | karma: 22.37 | přečteno: 886 ×
Poslední články autora