Diskuse

Křížové výpravy (Antony Bridge) - větičky z díla

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Křížové výpravy jsou vděčné téma, pro ty, kdo chtějí dát průchod nenávisti ke křesťanství nebo obdivu k islámu. Ponechme jim to tedy.

Pokud by chtěl někdo si utvořit nějaký nezávislý názor, tak doporučuji výstupy ze společného Evropského projektu vojenských historických muzeí, který běžel v 80. letech minulého století, Tedy ještě za minulého režimu, naše Vojensko-historické muzeum Praha se do něho zapojilo. Jeden můj známý se na tomto projektu podílel, vím to tedy od něho.

O co v projektu šlo? Zmapovat křížové výpravy z vojenského hlediska: Kolik se účastnilo vojáků, odkud, kdo velel, jak byli organizování a hlavně rekonstruovat průběh bitev. Velmi záhy zjistili, že křesťanských bojovníků bylo velmi málo, muslimští bojovníci měli velmi silnou početní převahu. Navíc křesťanská vojska šla vlastně do neznáma. Například přišli k Antiochiji a byli zděšeni, jaké má mohutné hradby. Takovou ohromnou pevnost nikde v Evropě neviděli a netušili jak by ji bilo možné dobýt. V noci jim otevřel bránu jeden z obránců města. Byl to křesťan, kterého muslimové přinutili přijmou islám.

Usoudili, že i Jeruzalém bude mít podobné hradby, proto povolali tesaře z Itálie, aby jim pomohli postavit dva obléhací stroje, které přisunuli k vysokým hradbám Jeruzaléma. Muslimové oba stroje zapálili, po jednom hořícím stroji se však několika křižákům podařilo dostat na hradby... Vysvětlení, proč málo početná křižácká vojska zvítězila, však pracovníci z evropských muzeí nenašli.

Kdo chce získat ideologicky nezatížený pohled, doporučuji hledat v těchto oblastech.

Ještě jedna poznámka: "Teklo krve po kotníky" nebo "brodili se po kolena v krvi" jsou básnické obrazy, prakticky to není možné.

1 1
možnosti
Foto

1.křížová výprava ve své době jednoznačně zachránila Evropu před muslimskýmnebezpečím. Její dnešní kritici si musí uvědomit, že jen díky rozhodnémupostoji tehdejší církve a jen díky křížovým výpravám do Svaté země bylooddáleno obsazení části Evropy Turky, ke kterému sice nakonec přeci jenom došlo(viz obléhání Vídně), ale až o hodně později.

0 0
možnosti
Foto

Netvrdím, že ve finále křížová výprava nepříspěla k svobodné Evropě. Rozhodně ale nebyla zásadním prvkem.

Nikde křížovou výpravu jako takovou nekritizuji.

0 0
možnosti
Foto

Důvoem křížových výprav byla tíživá geopolitické situace Evropy. Vždyť v té době bylaohrožena Evropa, a to z důvodu, že z jedné strany na Iberském poloostrově ajihu Itálie útočili či ji obsazovali Arabové. Další muslimské nebezpečí přicházeloz východu, kde byla málem zničena Byzantská říše, když ztratila přes polovinusvého území, a to své maloasijské državy, které jí sebrali muslimští Seldžukovépo svém vítězství roku 1071 u Mantzikertu, a útočili dále na západ. Roku 1077obsazují Seldžukové Jeruzalém. Do Malé Asie pronikli seldžučtí Turci z východu,přejali islám a začali nejen neslýchaně týrat a zabíjet zde usedlé křesťany,ale vyvražďovali i celé poutní výpravy. Křesťané totiž odedávna putovali doSvaté země a za byzantského panství nad Palestinou byly tyto pouti velmi četné.Problémy začaly už po roce 970, kdy se panství nad Palestinou zmocnila dynastieFatimidů a začala křesťany utiskovat. Roku 1009 nechal jejich sultán dokonce izbořit chrám Svatého hrobu. (Již roku 636 dobyli Jeruzalém Arabové podOmarem II.)

0 0
možnosti
Foto

Důvodem křížové výpravy určitě nebyli Arabové na Pyrenejském poloostrově, protože ti byli už asi 10 let předtím v zoufalé situace a na Pyrenejském poloostrově prakticky bez moci.

Důvodem (nebo jedním z primárních důvodů) byla určitá nestabilita uvnitř křesťanské církve, která potřebovala více proložit svoje propojení se státem, aby si upevnila pozici univerzálního státního náboženství. Navíc v té době údajně rostlo napěti mezi uskupeními v Evropě, a proto bylo chytré nasměrovat válečnické chutě vhodným směrem. To, že v té době na východě řádili Arabové, není příčinou výprav, ale vhodnou okolností.

0 0
možnosti
Foto

Možná by nebylo od věci si uvědomit, jaký vývoj od konce reconquisty na sklonku 15. století prodělal "západní svět" a jaký muslimský arabský.

1 0
možnosti
Foto

O tom, není tento článek. Článek jen reaguje na danou knihu a její kontext.

0 0
možnosti